Weer foto’s toegevoegd

Enkele weken geleden hebben we een aantal foto’s ontvangen uit het album van Thijs Dorenbosch.

Thijs was groepsleider van groep 4 (Matadoren).
Deze foto’s moesten eerst voorzien worden van een watermerk en ik heb mijn aandacht nodig gehad voor andere zaken. Vandaar dat het even wat langer duurde voordat ze geplaatst werden.

Onder sommige foto’s staat wie er op te zien is (zijn) maar een aantal heeft alleen een nummer.
Als je iemand herkent op een van de foto’s en de naam staat er niet onder geef dat dan aub door dan kan ik de naam eronder zetten. Zo maken we samen de boel compleet.
Ook als je iets ziet waarvan je denkt dat het niet klopt wil ik het graag weten. Zodat ik het eventueel kan corrigeren.

De komende weken heb ik iets meer tijd om aan de site te werken dus eventuele tekortkomingen of fouten zal ik dan zoveel mogelijk in orde maken.

Je vind de foto’s via het menu rechtsonder.

Bladwijzer de permalink.

Over Beheer

Dit is het account van de beheerder van deze site. De beheerder heeft zelf ook op Aekinga gewoond, en is dus betrokken.

30 reacties op Weer foto’s toegevoegd

 1. Alex Bouland zeggen:

  Had Thijs Dorenbosch rood haar? Forse man. Wij hadden in groep 2, Vikingen, ook een Dorenbosch .

  • Beheer zeggen:

   Moeilijk te zien op de zwart wit foto’s Alex. En het staat ook niet in zijn profiel.
   Het beste kun je dat aan Thijs zelf vragen, denk ik.
   Thijs is ook lid van deze site.
   Je kunt hem een pb sturen.

   In mijn tijd (1969) was Thijs groepsleider van groep 4, Matadoren

  • Lourens Seur zeggen:

   Dus je zat ook bij meneer Tijema. Ik heb ook een paar weken in groep Vikingen gezeten, daarna naar groep 3 gegaan De Mounties.

   • Lourens Seur zeggen:

    Ik zat denk ik vanaf april 1969 in Vikingen

   • Alex Bouland zeggen:

    Ik wilde kok worden maar in de keuken was geen plaats meer. Daarom bij de schilders geplaatst. Meneer Tijema was een strenge maar zeer rechtvaardige man, het ligt dus niet aan hem dat ik nog steeds een hekel heb aan schilderen. Heb later LTS elektrotechniek gedaan, wat VEV cursussen en weer later MTS elektrotechniek en daarna MTS electronica. Heb als elektrotechnicus bij de KLM in de motorenafdeling gewerkt.

  • Thijs Dorenbosch zeggen:

   Hallo Alex, ik ben weleens vaker uitgemaakt voor rooie maar dat was alleen zichtbaar bij een bepaalde lichtval.
   Na mijn eerste periode Aekinga (1967-1969) ben ik in, ik denk 1971, opnieuw gaan werken in Aekinga. Inderdaad eerst in groep 2, samen met juf Annemarie (die al lange tijd als Anne door het leven gaat). Vrij kort daarna werd het gr 6, samen met Jacob de Witt, later aangevuld met Bob Maas, Sies Krol. Ook nog groep 6 met Rene Schulkes, Roel ??. In 1978 was het op en ging ik in de ziektewet.
   Bij fotos Aekinga algemeen zie je een paar fotos van mij (o.a. draag ik juf Wil Bolding op handen.

   • Alex Bouland zeggen:

    s’Morgens wakker worden met keiharde muziek van de Beatles “Hey Jude” of “Revolution” Later kregen wij ene meneer Knol. Meneer Knol had een nogal jong uiterlijk en werd dus “Babyface” genoemd. Meneer knol heeft heel kort op Aekinga gezeten. Hij sloeg een Rotterdammer door het aquarium.

    • Lourens Seur zeggen:

     Heeft hij, omdat hij door dat aquarium is geslagen, er geen litteken van over gehouden op zijn wang?

    • Thijs Dorenbosch zeggen:

     Ik deed dat wekken in groep 4 met Little Richard – Tutti Frutti.

    • Hjalmar Silberman zeggen:

     Heren, heren,

     Dit klinkt allemaal wel heel bekend. Ik moet toegeven dat ik mijn tijd (68-69) niet zo heel goed meer voor me heb. Maar hé, Beatles, Hey Jude, ik was (en ben nog steeds 🙂 ) de grootste Beatlefan van de groep. Mijnheer Knol heette in mijn herinnering Bos?? maar Knol zou goed kunnen. Dat litteken, ja ja….. en om de haverklap zijn arm uit de kom.

     Hij heeft me s’avonds laat nog uit bed gehaald om op de radio naar Benfica – Ajax te luisteren, de legendarische 0-3 (na thuis in de sneeuw met 0-3 verloren te hebben) overwinning.

     En ook ik zat in de schildersgroep van Tijema. Mocht op enig moment (samen met nog iemand, geen idee wie) werken aan het project ”arrenslee” veel penseelwerk.

     En we hadden een tijdje een Kau. Die had iets aan zijn vleugel of poot en is toen liefdevol verzorgd. Aardig tijdje gebleven ook, maar op enig moment toch weer uitgevlogen.

     Ik vermoed dus zomaar, dat ik bij jullie (Alex, Lourens) in de groep heb gezeten, waar overigens, jammer genoeg, weinig foto’s van zijn.

     • Alex Bouland zeggen:

      Dat iemand zijn arm meerdere keren brak weet ik nog wel. Na de eerste breuk: Werd terug naar het kamp gebracht met de auto Piet Zweers nadat het eerste gips eraf was gehaald. Er waren toen hardloopwedstrijden gaande. Hij stapte uit de auto en wilde persé meedoen aan de hardloopwedstrijden. Dit werd hem echter ontraden maar hij stond er op. Rende mee en reeds in de eerste ronde brak hij opnieuw zijn arm na een vla. Pechvogel. Hij kwam Hellevoetsluis als ik het heb maar naam weet ik niet meer.

 2. Nely de Vries Enger zeggen:

  Hallo Thijs. Tijdens jouw eerste periode was ik ook op Aekinga. eerst als stafdame samen met Jellie Kooistra en Tineke????. Later als groepsleidster in groep drie met Tjeerd Koehoorn en later Abele Reitsma, die helaas niet meer leeft. In 1970 ben ik vertrokken naar Noorwegen en woon daar nog steeds. Ik heb ook nog fotos van de tijd in Appelscha en zal die binnenkort opzoeken en doorsturen.

 3. Leen Salij zeggen:

  Mannen wat een mooie verhalen, geweldig, ik ga mailen naar Tjeerd Coehoorn, even kijken of hij mij nog ken en het project ”arrenslee” klink mij bekend in mijn oren en de heer Tijema, wat kon die man goed laf laken, leek wel spuitwerk. weten jullie nog dat boord nog waar je kwasten op moest droog kwasten? onder de ingang van het magazijn?
  ja het is wel een tijd geleden, maar komt al zo lezend weer naar boven, ik vond het een fijne tijd, want thuis wat armoe en ellende, maar nu helemaal naar mijn zin. Groetjes Leen

 4. Tjeerd Coehoorn zeggen:

  hallo eerst maar; ik heb mijn naam al een paar keer ontmoet in de berichten en vindt het héél spannend, steeds weer namen van de “jongens” tegen te komen, die bij mij in de groep geweest zijn.
  Leen Salij, Lourens Seur, Peter van Ewijk, Kees Kloeze, zijn een paar jongens die ik herken van groep 3. Met Thijs Dorenbosch, Sijwert Beeltje (Stânfries noemde Frens hem) Chris Huisstede enz. hebben wo ook veel buiten het groepswerk beleefd. En natuurlijk Nelly de Vries, Wil Bolding, (juf) de Rijke.

  Nadat ik van Aekinga naar de Sociale Akademie in Hengelo ging heb ik een stagejaar im Amsterdam gemaakt, bij de”Moderne Jeugdraad” een koepel van onafhankelijke (nicht religieuze) jeugdorganisaties. Amsterdam beviel me zo goed, dat ik de Akademie wisselde en naar de Soc.Ak.Kathuizerplansoen ging. Ik had al tijdens mijn Aekingatijd veel contacten in het buitenland (Zwitserland en Noorwegen). Toen ik mijn diploma in de zak had, was er bij de Nederlandse regering geen geld, subsidies meer voor het jeugdwerk.

  Er werd mij een baan in Bazel-Zwitserland aangeboden als Jeugdhuisleider, die ik 1973 dankbaar aannam. Zo ben ik dan in Zwitserland terecht gekomen, leere 1974 mijn tegenwoordige vrouw Katharina kennen, trouwden 1975 en kregen twee kinderen Saskia 1980 en Tobias 1981. Bij het jeugdhuis in Bazel ben ik weggegaan wegens verschillen met mijn bestuur over de politieke opvatting in het open jeugdwerk.
  Heb daarna nog in een schoolinternaat gewerkt met de ouders van kinderen met leermoeilijkheden, en later nog bijna 10 jaar op een consultatiebureau voor alcoholisten en andere drugs. En vanaf 1987/88 ben ik voor mezelf begonnen als grafische vormgever met een klein eigen drukkerijtje, later met webdesign- en webhosting, tot aan mijn pensionering. Sind ik gepensioneerd ben schilder ik weer veel in mijn eigen atelier, olieverfschilderijen en aquarellen. Misschien herinnert zich nog iemand aan de muurschilderingen in de woonkamer en slaapzaal van de mounties.
  Sinds een paar jaar schrijf ik aan mijn autobiografie, maar ben nog niet aan de Aekingajaren toegekomen. Dat volgt binnenkort en dat zal ik dan ook hier melden. En foto heb ik ook nog ergens. Een gedeelte van de foto die al op deze site staan heb ik zelfs nog zelf gemaakt en ontwikkelt.
  Oja, als het mag van het beheer (Rini) zal ik mijn emailadress hier ook bekendheden.

  Hartelijke groeten
  Tjeerd Coehoorn vroeger groepsleider van groep 5 Apachen – in de oude barak – en groep 3 Mounties.

  • Leen Salij zeggen:

   Beste Tjeerd, hoop dat ik nu bij voornaam mag noemen? Ja het zit er nog in respect bij gebracht hihihihiiih
   Leuk dat je ook reageert.
   ik ben zins een paar dagen lid geworden van deze website, en dat allemaal na een weekendje Zeewolde en Elslo, waar wij een nachtje logeerde in een B&B De Eikenhorst, waren op bezoek bij een neef van mijn vrouw kant Lia, en aangezien wij vaker in Lemmer komen bij de fam. Thomas vrienden van ons, en steeds Appelscha in mijn gedachten kwam, ja ze zeggen wel als je herenigen op gaat halen gaan de jaren tellen en ik ben pas 65 jaar, maar ik heb hele goede tijd gehad in Aekinga al was het maar voor een jaar, het heeft mij toch gevormd in mijn verdere leven, die helaas door een Reumatische aandoening de Ziekte van Bechterew tegenwoordig een nieuwe naam AxialeSpa, al zeker 30 jaar thuis, de rollen omgedraaid huisman en mijn vrouw de kostwinner, maar ik zal het ook eens opschrijven hoe het mij is gegaan in het leven, een positief verhaal, maar dat later een keer.
   Verder Tjeerd, blijven mij twee dingen helder bij, dat is zelf gemaakte audio kast en een ombouw voor de mooie pick-up (platen speler merk platenspeler Dual) klopt dat? Maar ook dat ik het dashboard van jou auto mocht schuren merk ben ik kwijt ik dacht Volkswagen Kever of een Fiat 600.
   maar later kom ik terug met mijn verhaal, jullie kunnen even Google op mijn naam. nou iedereen een fijn weekend, en bedankt voor de fijne berichten en wie weet ik ben nogal een organisatie type 🙂

   groet Leem

  • Beheer zeggen:

   Op deze site mag ieder gewoon zijn of haar e-mailadres plaatsen.
   De reden dat ik dat niet doe heeft te maken met Spammers. Dit soort websites worden voortdurend uitgelezen door “spamrobots” die e-mailadressen proberen te verzamelen. Je loopt door het plaatsen van het adres een verhoogd risico op het ontvangen van spam of phishing.

   Dat risico wil ik niet lopen. Daarom worden er door mij (beheer) geen e-mailadressen openbaar geplaatst.
   Maar als je je eigen adres wilt plaatsen is dat geen probleem. Je neemt dan zelf het risico op een verhoogde ontvangst van spam.

  • Lourens Seur zeggen:

   Dag Tjeerd (inderdaad was het toen meneer Coehoorn), ik kan me zeker nog de muurschilderingen herinneren in groep 3 De Mounties. Je had er 1 in de groep gemaakt en in de slaapzaal. Als je mijn naam googled zie je een toto waarop je onder je tekening staat in de slaapzaal. Kan me nog goed herinneren dat we gewekt werden met klassieke muziek. Volgende week word ik 65, maar de positieve herinneringen staan in mijn geheugen gegriefd. Twee jaar geleden ben ik nog teruggegaan naar “Aekinga”. Het enige wat nog aan die tijd herinnert is de protestantse kapel en het oude gebouw van de schildersafdeling. Ik ben er zelfs nog in de kapel geweest. Wordt nu als opslagruimte gebruikt. Helaas is 2 jaar geleden Karel Knieze overleden, hij zat ook in de Schildersopleiding en zat in groep 4. We hebben altijd contact gehouden. Vorige week kwam Willem Suikerbuik bij me langs op mijn werk (werk als Ambtenaar van de burgerlijke stand in Amsterdam). Willem heeft ook in groep 3 gezeten. Nog steeds heb ik contact met John Steins, hij zat in groep 5. Het is een mooie tijd geweest. Leuk om wat van Tjeerd te lezen. Groet Lou(ens! Seur.

 5. Lourens Seur zeggen:

  Uiteraard zijn de herinneringen in mijn geheugen gegrifd en niet gegriefd :-). Lou(rens) Seur

Geef een antwoord


 • Ledenboek

  Schrijf een bericht in dit ledenboek of reageer op anderen.
  Je moet ingelogd zijn om in het ledenboek te kunnen schrijven.

  Als je een einde aan de regel in wilt geven of een spatieregel wilt toevoegen, houd dan de shiftknop ingedrukt en druk tegelijk op "enter / return".
  Foto's die je plaatst worden klein afgebeeld. Klik op de foto om een vergrote versie te zien.
 • Ledenboek
  peter van ewijk
  laugh-bigHa Rini,ja het zal de winterstop wel wezen,lol.heb het druk met geld uitgeven.nieuwe 65 inch tv €1300-. nieuw 30 cm box spring matras,€400-. scandinavian sleeping.vissersmuilen nieuwe zoolen,€40-. en zo gaat het maar door.lol. en hoe gaat het met jou en moeders de vrouw,alles okikidooo? ik heb het druk met het Marklin gebeuren. kijk eens op you tube Miniatur Wunderland.zie je gelijk wat ik
  peter van ewijk
  not-one-care zo,deel 2.lol.zo dan zie je wat ik bedoel. ga je binnenkort effe bellen Rini.Groetjes en stay save. greetzsillyeer.zzz
  Rob Timmer
  Goedemiddag,
  Rob Timmer
  Gisteren heeft mij het triste berucht bereikt, dat de heer Dassen op 9 April op 86 jarige leeftijd is overleden.
  Rob Timmer
  Gisteren heeft mij het trieste bericht bereikt, dat de heer Aldert Dassen op 9 April op 86 jarige leeftijd is overleden. Ik wil de familie, vrienden en kennissen heel veel sterkte toewensen om dit verlies te verwerken.
  Beheer
  Dat is heel triest om te lezen, Rob.
  Natuurlijk wenst het beheer van deze site de familie, vrienden en bekenden van dhr. Dassen heel sterkte met dit verlies.
  Willem Boersma
  Tjee de Heer Dassen overleden, ben nog bij hem op de boerderij geweest toen ik op het Internaat zat omdat ik toen niet naar huis kon. Wens zijn fam heel veel sterkte toe met dit verlies.
  Manfred Kratzer
  @Rini, Heb een PM gestuurd over een week geleden maar weet niet of alles goed is gegaan.
  Beheer
  Hoi Manfred, ik denk het niet want ik kan je PM nergens terug vinden.
  Manfred Kratzer
  Ik heb een pm naar Marc gestuurd, of bedoelde je dat?
  Beheer
  Nee, Manfred. Ik dacht dat je een PM naar mij had gestuurd.
  Volgens mij is die naar Marc wel goed gegaan maar je moet altijd afwachten of men ook reageert.
  peter van ewijk
  laugh-bigHa Rini,ik heb de laatste fotoos bekeken,wat een berg,holey moley.ik sprak Hans Hemmer erover,ik zei tegen hem moet je nou eens kijken,super hoor,zag veel fotoos van mij op Ameland,lol. en nog heel veel andere fotoos.super hor,bedankt voor de moeite daarvoor, toppie te gek hoor.mooi,ik ga nu maffen,het is 02:35. spreek je later wel greetz:smilePeer.
  Beheer
  Het is idd een hele berg Peter. Helaas heb ik van mijn provider bericht ontvangen dat ze met het fotoalbum stoppen. Ik moet nu snel op zoek naar een oplossing hiervoor en heb er weer een berg werk bijgekregen.
  peter van ewijk
  total-shock Ha.Rini,nou je krijgt weer heel wat werk te verstouwen,nou ja,aan fotoos geen gebrek dus.ik ben eindelijk gestart met de treinbaan van Marklin Digitaal.heb het digiset nu ook,oke,ga je spreken Rini.rustig aan,groetjes aan de familie.fijn weekend.greetzsillyeer.
  herman spekkers
  Groep 1
  herman spekkers
  Herman - Spekkers Groep 1 periode 1981-1982 Houtbewerking was : Dassen. Metaalbewerking was : Meneer Rijswijk. Verder groepsleiders van groep 1 ...... Jan- Marieke-Alie-Tonke. Andere jongens in mijn groep heten Harry Stoffels- en Kokkelkoren zijn voornaam weet ik niet meer . Heb in Aekinga een goede tijd gehad, en heb daar ook in de metaalbewerking een ( beginners ) lasdiploma gehaald, en mocht
  herman spekkers
  later in de tweede klas van 3e Technische school Timorplein Amsterdam ( LTS ) beginnen en heb mijn school weten af te maken, en in 1985 mijn LTS diploma in ontvangst mogen nemen, Momenteel werk ik 32 jaar op een Scheepswerf in Amsterdam en ben Bankwerker ( Damen Oranjewerf Amsterdam ) Het was streng op het Internaat maar ook liefdevol,we hadden alles en deden leuke activiteiten.
  Beheer
  Beste mensen, je mag hier schrijven wat je wilt maar hou er rekening mee dat deze berichten na verloop van tijd weer verdwijnen. Dus als het bewaard moet worden plaats je het beter op het forum.
  Henk Boes
  Internaat Aekinga, Appelscha. 1969 - 1970. Ik ben de jongen met de stropdas en Brilcreme in mijn haar. Chat image
  Henk Boes
  Vandaag in Aekinga er geweest. Maar de barakken zijn er niet meer. Het is nu een woon-zorginstelling. Durfde niet verder het terrein op en er liepen een beetje rare mensen. (Verboden voor onbevoegde.) Chat image
  peter van ewijk
  smileHa Henkja in Ækinga lopen wat vreemde snuiters rond,maar daar kunnen ze zelf niks aan doen hoor.geen mens is volmaakt.kom al sinds 1967 in Appelscha,in hotel aan de vaart. woonde vanaf 1966/1969 in groep 5 Apachen.met Ruud van Wijk en Hans Hemmer.nog steeds kontakt mee.zo zie je maar.had vanavond nog email reactie met Hans.oke Henkeven een reactie.de schildersafd staat er nog. greetzsillyeer.
  Henk Boes
  Hoi! Zag dat het Kapseltjes nog wel stond aan de bosrand.
  Henk Boes
  Kapelletje smile Ik werd opgeleid tot machine bankwerker (Metaal 2). Heel veel herinneringen. Was mij wel onduidelijk waarom ik daar was. Ik was wel een vechtersbaas op de lagere school en eigenwijs.  Chat image
  Henk Boes
  Ik werd opgeleid tot machine bankwerker (Metaal 2). Heel veel herinneringen. Was mij wel onduidelijk waarom ik daar was. Ik was wel een vechtersbaas op de lagere school en eigenwijs. 
  Allemaal lossen herinneringen.
  Koffie halen in melkbussen voor metaal 2.
  Veel in de bossen gelopen met Rini Schamp.
  Post opgehaald op een bakfiets in het postkantoor van Appelscha. (Ook door de sneeuw.)
  Rini Schamp
  Hoi Henk, wat leuk dat je weer terug bent op onze site. Ik kan je nog goed herinneren. We hebben niet alleen veel in de bossen gelopen maar we waren ook regelmatig babysitters bij Zweers. Dan mochten we laat opblijven. Ik vond je altijd een heel sympathieke gozer.
  Rini Schamp
  Jij had idd altijd brilcrème in je haar. En een grote kuif. Dat had volgens mij te maken met twee groeperingen destijds in Schiedam; De langharige en de vetkuiven. Jij hoort bij de vetkuiven. Geweldig. Dat waren nog eens tijden.
  Martin Baak
  Hoi ben martin baak heb in t internaat gezeten 70-71
  Martin Baak
  Ben op zoek medebewoners die mogelijk daar ook rond die periode daar hebben gezeten in groep3 mounties
  Beheer
  Het foto- en videoalbum is bijna klaar maar je kunt het al bezoeken. Ben je ingelogd? Dan klik je rechtsonder op foto- of videoalbum en je vind, op een andere website, de albums terug. Veel kijkplezier.
  Beheer
  Vraag van Judit Bouman,

  Hoi,
  ik ben een dochter van Rob Bouman. Ik ben benieuwd hoe hij bekend stond...
  Anoniem11717
  Aantal gebruikers:: 1