Weer foto’s toegevoegd

Enkele weken geleden hebben we een aantal foto’s ontvangen uit het album van Thijs Dorenbosch.

Thijs was groepsleider van groep 4 (Matadoren).
Deze foto’s moesten eerst voorzien worden van een watermerk en ik heb mijn aandacht nodig gehad voor andere zaken. Vandaar dat het even wat langer duurde voordat ze geplaatst werden.

Onder sommige foto’s staat wie er op te zien is (zijn) maar een aantal heeft alleen een nummer.
Als je iemand herkent op een van de foto’s en de naam staat er niet onder geef dat dan aub door dan kan ik de naam eronder zetten. Zo maken we samen de boel compleet.
Ook als je iets ziet waarvan je denkt dat het niet klopt wil ik het graag weten. Zodat ik het eventueel kan corrigeren.

De komende weken heb ik iets meer tijd om aan de site te werken dus eventuele tekortkomingen of fouten zal ik dan zoveel mogelijk in orde maken.

Je vind de foto’s via het menu rechtsonder.

Bladwijzer de permalink.

Over Beheer

Dit is het account van de beheerder van deze site. De beheerder heeft zelf ook op Aekinga gewoond, en is dus betrokken.

30 reacties op Weer foto’s toegevoegd

 1. Alex Bouland zeggen:

  Had Thijs Dorenbosch rood haar? Forse man. Wij hadden in groep 2, Vikingen, ook een Dorenbosch .

  • Beheer zeggen:

   Moeilijk te zien op de zwart wit foto’s Alex. En het staat ook niet in zijn profiel.
   Het beste kun je dat aan Thijs zelf vragen, denk ik.
   Thijs is ook lid van deze site.
   Je kunt hem een pb sturen.

   In mijn tijd (1969) was Thijs groepsleider van groep 4, Matadoren

  • Lourens Seur zeggen:

   Dus je zat ook bij meneer Tijema. Ik heb ook een paar weken in groep Vikingen gezeten, daarna naar groep 3 gegaan De Mounties.

   • Lourens Seur zeggen:

    Ik zat denk ik vanaf april 1969 in Vikingen

   • Alex Bouland zeggen:

    Ik wilde kok worden maar in de keuken was geen plaats meer. Daarom bij de schilders geplaatst. Meneer Tijema was een strenge maar zeer rechtvaardige man, het ligt dus niet aan hem dat ik nog steeds een hekel heb aan schilderen. Heb later LTS elektrotechniek gedaan, wat VEV cursussen en weer later MTS elektrotechniek en daarna MTS electronica. Heb als elektrotechnicus bij de KLM in de motorenafdeling gewerkt.

  • Thijs Dorenbosch zeggen:

   Hallo Alex, ik ben weleens vaker uitgemaakt voor rooie maar dat was alleen zichtbaar bij een bepaalde lichtval.
   Na mijn eerste periode Aekinga (1967-1969) ben ik in, ik denk 1971, opnieuw gaan werken in Aekinga. Inderdaad eerst in groep 2, samen met juf Annemarie (die al lange tijd als Anne door het leven gaat). Vrij kort daarna werd het gr 6, samen met Jacob de Witt, later aangevuld met Bob Maas, Sies Krol. Ook nog groep 6 met Rene Schulkes, Roel ??. In 1978 was het op en ging ik in de ziektewet.
   Bij fotos Aekinga algemeen zie je een paar fotos van mij (o.a. draag ik juf Wil Bolding op handen.

   • Alex Bouland zeggen:

    s’Morgens wakker worden met keiharde muziek van de Beatles “Hey Jude” of “Revolution” Later kregen wij ene meneer Knol. Meneer Knol had een nogal jong uiterlijk en werd dus “Babyface” genoemd. Meneer knol heeft heel kort op Aekinga gezeten. Hij sloeg een Rotterdammer door het aquarium.

    • Lourens Seur zeggen:

     Heeft hij, omdat hij door dat aquarium is geslagen, er geen litteken van over gehouden op zijn wang?

    • Thijs Dorenbosch zeggen:

     Ik deed dat wekken in groep 4 met Little Richard – Tutti Frutti.

    • Hjalmar Silberman zeggen:

     Heren, heren,

     Dit klinkt allemaal wel heel bekend. Ik moet toegeven dat ik mijn tijd (68-69) niet zo heel goed meer voor me heb. Maar hé, Beatles, Hey Jude, ik was (en ben nog steeds 🙂 ) de grootste Beatlefan van de groep. Mijnheer Knol heette in mijn herinnering Bos?? maar Knol zou goed kunnen. Dat litteken, ja ja….. en om de haverklap zijn arm uit de kom.

     Hij heeft me s’avonds laat nog uit bed gehaald om op de radio naar Benfica – Ajax te luisteren, de legendarische 0-3 (na thuis in de sneeuw met 0-3 verloren te hebben) overwinning.

     En ook ik zat in de schildersgroep van Tijema. Mocht op enig moment (samen met nog iemand, geen idee wie) werken aan het project ”arrenslee” veel penseelwerk.

     En we hadden een tijdje een Kau. Die had iets aan zijn vleugel of poot en is toen liefdevol verzorgd. Aardig tijdje gebleven ook, maar op enig moment toch weer uitgevlogen.

     Ik vermoed dus zomaar, dat ik bij jullie (Alex, Lourens) in de groep heb gezeten, waar overigens, jammer genoeg, weinig foto’s van zijn.

     • Alex Bouland zeggen:

      Dat iemand zijn arm meerdere keren brak weet ik nog wel. Na de eerste breuk: Werd terug naar het kamp gebracht met de auto Piet Zweers nadat het eerste gips eraf was gehaald. Er waren toen hardloopwedstrijden gaande. Hij stapte uit de auto en wilde persé meedoen aan de hardloopwedstrijden. Dit werd hem echter ontraden maar hij stond er op. Rende mee en reeds in de eerste ronde brak hij opnieuw zijn arm na een vla. Pechvogel. Hij kwam Hellevoetsluis als ik het heb maar naam weet ik niet meer.

 2. Nely de Vries Enger zeggen:

  Hallo Thijs. Tijdens jouw eerste periode was ik ook op Aekinga. eerst als stafdame samen met Jellie Kooistra en Tineke????. Later als groepsleidster in groep drie met Tjeerd Koehoorn en later Abele Reitsma, die helaas niet meer leeft. In 1970 ben ik vertrokken naar Noorwegen en woon daar nog steeds. Ik heb ook nog fotos van de tijd in Appelscha en zal die binnenkort opzoeken en doorsturen.

 3. Leen Salij zeggen:

  Mannen wat een mooie verhalen, geweldig, ik ga mailen naar Tjeerd Coehoorn, even kijken of hij mij nog ken en het project ”arrenslee” klink mij bekend in mijn oren en de heer Tijema, wat kon die man goed laf laken, leek wel spuitwerk. weten jullie nog dat boord nog waar je kwasten op moest droog kwasten? onder de ingang van het magazijn?
  ja het is wel een tijd geleden, maar komt al zo lezend weer naar boven, ik vond het een fijne tijd, want thuis wat armoe en ellende, maar nu helemaal naar mijn zin. Groetjes Leen

 4. Tjeerd Coehoorn zeggen:

  hallo eerst maar; ik heb mijn naam al een paar keer ontmoet in de berichten en vindt het héél spannend, steeds weer namen van de “jongens” tegen te komen, die bij mij in de groep geweest zijn.
  Leen Salij, Lourens Seur, Peter van Ewijk, Kees Kloeze, zijn een paar jongens die ik herken van groep 3. Met Thijs Dorenbosch, Sijwert Beeltje (Stânfries noemde Frens hem) Chris Huisstede enz. hebben wo ook veel buiten het groepswerk beleefd. En natuurlijk Nelly de Vries, Wil Bolding, (juf) de Rijke.

  Nadat ik van Aekinga naar de Sociale Akademie in Hengelo ging heb ik een stagejaar im Amsterdam gemaakt, bij de”Moderne Jeugdraad” een koepel van onafhankelijke (nicht religieuze) jeugdorganisaties. Amsterdam beviel me zo goed, dat ik de Akademie wisselde en naar de Soc.Ak.Kathuizerplansoen ging. Ik had al tijdens mijn Aekingatijd veel contacten in het buitenland (Zwitserland en Noorwegen). Toen ik mijn diploma in de zak had, was er bij de Nederlandse regering geen geld, subsidies meer voor het jeugdwerk.

  Er werd mij een baan in Bazel-Zwitserland aangeboden als Jeugdhuisleider, die ik 1973 dankbaar aannam. Zo ben ik dan in Zwitserland terecht gekomen, leere 1974 mijn tegenwoordige vrouw Katharina kennen, trouwden 1975 en kregen twee kinderen Saskia 1980 en Tobias 1981. Bij het jeugdhuis in Bazel ben ik weggegaan wegens verschillen met mijn bestuur over de politieke opvatting in het open jeugdwerk.
  Heb daarna nog in een schoolinternaat gewerkt met de ouders van kinderen met leermoeilijkheden, en later nog bijna 10 jaar op een consultatiebureau voor alcoholisten en andere drugs. En vanaf 1987/88 ben ik voor mezelf begonnen als grafische vormgever met een klein eigen drukkerijtje, later met webdesign- en webhosting, tot aan mijn pensionering. Sind ik gepensioneerd ben schilder ik weer veel in mijn eigen atelier, olieverfschilderijen en aquarellen. Misschien herinnert zich nog iemand aan de muurschilderingen in de woonkamer en slaapzaal van de mounties.
  Sinds een paar jaar schrijf ik aan mijn autobiografie, maar ben nog niet aan de Aekingajaren toegekomen. Dat volgt binnenkort en dat zal ik dan ook hier melden. En foto heb ik ook nog ergens. Een gedeelte van de foto die al op deze site staan heb ik zelfs nog zelf gemaakt en ontwikkelt.
  Oja, als het mag van het beheer (Rini) zal ik mijn emailadress hier ook bekendheden.

  Hartelijke groeten
  Tjeerd Coehoorn vroeger groepsleider van groep 5 Apachen – in de oude barak – en groep 3 Mounties.

  • Leen Salij zeggen:

   Beste Tjeerd, hoop dat ik nu bij voornaam mag noemen? Ja het zit er nog in respect bij gebracht hihihihiiih
   Leuk dat je ook reageert.
   ik ben zins een paar dagen lid geworden van deze website, en dat allemaal na een weekendje Zeewolde en Elslo, waar wij een nachtje logeerde in een B&B De Eikenhorst, waren op bezoek bij een neef van mijn vrouw kant Lia, en aangezien wij vaker in Lemmer komen bij de fam. Thomas vrienden van ons, en steeds Appelscha in mijn gedachten kwam, ja ze zeggen wel als je herenigen op gaat halen gaan de jaren tellen en ik ben pas 65 jaar, maar ik heb hele goede tijd gehad in Aekinga al was het maar voor een jaar, het heeft mij toch gevormd in mijn verdere leven, die helaas door een Reumatische aandoening de Ziekte van Bechterew tegenwoordig een nieuwe naam AxialeSpa, al zeker 30 jaar thuis, de rollen omgedraaid huisman en mijn vrouw de kostwinner, maar ik zal het ook eens opschrijven hoe het mij is gegaan in het leven, een positief verhaal, maar dat later een keer.
   Verder Tjeerd, blijven mij twee dingen helder bij, dat is zelf gemaakte audio kast en een ombouw voor de mooie pick-up (platen speler merk platenspeler Dual) klopt dat? Maar ook dat ik het dashboard van jou auto mocht schuren merk ben ik kwijt ik dacht Volkswagen Kever of een Fiat 600.
   maar later kom ik terug met mijn verhaal, jullie kunnen even Google op mijn naam. nou iedereen een fijn weekend, en bedankt voor de fijne berichten en wie weet ik ben nogal een organisatie type 🙂

   groet Leem

  • Beheer zeggen:

   Op deze site mag ieder gewoon zijn of haar e-mailadres plaatsen.
   De reden dat ik dat niet doe heeft te maken met Spammers. Dit soort websites worden voortdurend uitgelezen door “spamrobots” die e-mailadressen proberen te verzamelen. Je loopt door het plaatsen van het adres een verhoogd risico op het ontvangen van spam of phishing.

   Dat risico wil ik niet lopen. Daarom worden er door mij (beheer) geen e-mailadressen openbaar geplaatst.
   Maar als je je eigen adres wilt plaatsen is dat geen probleem. Je neemt dan zelf het risico op een verhoogde ontvangst van spam.

  • Lourens Seur zeggen:

   Dag Tjeerd (inderdaad was het toen meneer Coehoorn), ik kan me zeker nog de muurschilderingen herinneren in groep 3 De Mounties. Je had er 1 in de groep gemaakt en in de slaapzaal. Als je mijn naam googled zie je een toto waarop je onder je tekening staat in de slaapzaal. Kan me nog goed herinneren dat we gewekt werden met klassieke muziek. Volgende week word ik 65, maar de positieve herinneringen staan in mijn geheugen gegriefd. Twee jaar geleden ben ik nog teruggegaan naar “Aekinga”. Het enige wat nog aan die tijd herinnert is de protestantse kapel en het oude gebouw van de schildersafdeling. Ik ben er zelfs nog in de kapel geweest. Wordt nu als opslagruimte gebruikt. Helaas is 2 jaar geleden Karel Knieze overleden, hij zat ook in de Schildersopleiding en zat in groep 4. We hebben altijd contact gehouden. Vorige week kwam Willem Suikerbuik bij me langs op mijn werk (werk als Ambtenaar van de burgerlijke stand in Amsterdam). Willem heeft ook in groep 3 gezeten. Nog steeds heb ik contact met John Steins, hij zat in groep 5. Het is een mooie tijd geweest. Leuk om wat van Tjeerd te lezen. Groet Lou(ens! Seur.

 5. Lourens Seur zeggen:

  Uiteraard zijn de herinneringen in mijn geheugen gegrifd en niet gegriefd :-). Lou(rens) Seur

Geef een reactie


 • Ledenboek

  Schrijf een bericht in dit ledenboek of reageer op anderen.
  Je moet ingelogd zijn om in het ledenboek te kunnen schrijven.

  Als je een einde aan de regel in wilt geven of een spatieregel wilt toevoegen, houd dan de shiftknop ingedrukt en druk tegelijk op "enter / return".
  Foto's die je plaatst worden klein afgebeeld. Klik op de foto om een vergrote versie te zien.
 • Ledenboek
  Aad Kemp
  Oei, dubbele post
  Rini Schamp
  Wat bedoel je Aad met "Ik heb nooit berichten geplaatst"?
  Beheer
  Er is alweer een groot aantal foto's geplaatst bij groep 5. Deze foto's zijn ter beschikking gesteld door Hans hermer. Dit zijn ze nog niet allemaal. Binnenkort meer.
  peter van ewijk
  De naam van Hans is Hemmer. niet Hermer.lol. en hoe was de paas? allegaar genoten,ik wel.,mooi ik gaat maffen.stay save iedereen.greetzsillyeer.
  peter van ewijk
  Hai rini,zijn de gegevens voor 1970 vernieticht? daar wil ik meer van weten,en namen wie daar opdracht voor hebben gegeven,zoek ze heel graag op als je begrijpt wat ik bedoel.toch? het is of je niet mag bestaan,nou dan gaan we effe aktie ondernemen,zal lekker wezen,toch? make mine day.
  Beheer
  Helaas Peter, het gehele archief van voor 1972 is vernietigd. Eigenlijk wilde de provincie Friesland het gehele archief vernietigen maar daar heeft Sytze de Vries een stokje voor kunnen steken. "Onze tijd" is dus verloren. Nu Sytze overleden is verwacht ik ook geen aanvulling meer voor de andere jaren.
  Fred Wieringa
  Ik vraag me af of er nog mensen uit mijn jaar 76/77 zijn aanbeland. Het was een aparte tijd met veel plezier. Ik weet nog wel dat We Syyze de Vries en Thijs Doornbosch en Rene .... als groepsleiders van de groep hadden. nog verhuis van het ouwe gebouw met stapebedden naar het nieuwe gebouw aan de andere kant van het veld. En Weekendje naar Schiermonnikoogsmile
  Jaap Jobse
  Jullie even laten weten dat er weer een stukje door mij geschreven in het blad van de Historische Vereniging Appelscha is verschenen , hierbij het stukje groet Jaap Jobse
  Jaap Jobse
  Chat image
  Jaap Jobse
  Chat image
  Hjalmar Silberman
  Hallo, laat mijn account maar intact alsjeblieft
  Thijs Dorenbosch
  Fredje Wieringa, weet je nou niet meer dat je Dorenbosch met 1 o schrijft?not-one-care sad Goed omme naam hier te zien en dat je nog herinneringen hebt aan Aekinga. Hoop nog eens van je te horen.
  Thijs Dorenbosch
  Correctie op het groepsleiders overzicht: ik was van 2 januari 1967 tot midden 1969 groepsleider van groep 4 (Matadoren) en de tweede periode in Gr. 2 en Gr. 6. Niet in gr. 5. Groeten, Thijs Dorenbosch.
  Beheer
  Hoi Thijs, ik zal het aanpassen. Ik dacht al dat het verkeerd was want ik zat in
  1969 in groep 6 bij Fons en toen was jij groepsleider van de Matadoren.
  Beheer
  Het is al aangepast Thijs. Evenals je naam.
  Wubbo van der Veen
  Ik zat in de periode 1965-1966 in Aekinga, in groep 2 De Vikingen, met als groepsleider de heer Volkers, en soms de heer Huysstee. Ik heb leuke herinneringen maar ook zeker minder leuke herinneringen aan mijn verblijf in Aekinga. Wat ik bijvoorbeeld nog weet is dat op een dag de minister van CRM (Marga Klompé) bezoek zou komen, en mee zou eten 's middags in de eetzaal aan de staftafel.
  Jaap Jobse
  Via deze weg even Peter van Ewijk en Theo van Oosterom bedanken voor hun werk ,,zie fotoboek ,, dank jullie wel heren
  peter van ewijk
  Graag gedaan hoor.en nog de groeten van Ruud van Wijk van GR 5 Apachen.laugh-big
  Rini Schamp
  Leuk, deze reactie hier, Jaap
  peter van ewijk
  ha Rini en Jaap.had vanavond Ruud aan de lijn,ik zij kijk eens effe op Ækinga.nl. gaatie doen dat jonge mannetje,lol,hij word 27 julie 80 jaar. was mijn groepslijder,en het mooie ervan,ik word 2 dagen later de 29 ste 70.hahaha,lol.de tijd gaat door,toch? en het leuke van het verhaal is,ik had vanmiddag Hans hemmer op watsapp.zoals je ziet,we houden kontakt,toch Rini en Jaap? fijn weekend met juli
  Jaap Jobse
  Peter leuk om te lezen , en alvast een fijne en goede verjaardag ...
  Geza of Kees. Berg
  Hallo Jaap jobsen natuurlijk herinner ik me jou nog ook als je geen brand littekens had gehad jij en de post mochten in het dorp komen en Ronnie Post soms voor bijeenkomst.
  ik ben emaiadres kwijdgeraakt om dat mijn laptop een tijdje lang gek ging doen en heb nu een nieuwe gekocht maar veel werkt anders of is weg. Probeer het nu maar zo Gr Kees.
  Jaap Jobse
  Dag Kees leuk om weer wat van je te vernemen , bij deze een opfrissertje foto één de reunie met groepsleider van Alderwegen en twee een toen en nu weergave , zijn ook te zien op deze site in mijn fotoboek
  Jaap Jobse
  Chat image
  Jaap Jobse
  Chat image
  peter van ewijk
  hoi Hajalmar,lukt het wat met die fotoos?.lol. ja een leuke klus niet?maar het is voor een mooi doel,toch? ik hoorde niks meer,dus ik dacht zo zal maar eens effe reageren,het is nu hierzo:01:55 uur.heb net wat cabineritten bekeken op you tube.mijn naam is daar: Mr Peerum.dat is mijn kanaal. okikidoo.fijn weekend en blijf veilig.greetzsillyeer.
  Brian Morgan
  1979/ 1980 denk ik groep vijf de Mounties later naar groep zes .
  Alex Bouland
  En de Vikingen Thijs Dorenbosch smile
  Alex Bouland
  Alex Bouland. Groep 2 Vikingen van 1967 tot 1968. Na het kamp terug naar school, Lieve de Key Haarlem. Daarna KLM motoren afdeling. Binnen de KLM vele cursussen gedaan, buiten de KLM, MTS elektra Amsterdam en daarna MTS elektronica ook Amsterdam. Chat image
  peter van ewijk
  Ha Rini,heb je mail gelezen,wacht het gewoon effe af. greetzsillyeer Gr5 Apachen 1967/68. Hans Hemmer en Ruud van Wijk.laugh-big
  Anoniem8178
  Total users: 1