Weer foto’s toegevoegd

Enkele weken geleden hebben we een aantal foto’s ontvangen uit het album van Thijs Dorenbosch.

Thijs was groepsleider van groep 4 (Matadoren).
Deze foto’s moesten eerst voorzien worden van een watermerk en ik heb mijn aandacht nodig gehad voor andere zaken. Vandaar dat het even wat langer duurde voordat ze geplaatst werden.

Onder sommige foto’s staat wie er op te zien is (zijn) maar een aantal heeft alleen een nummer.
Als je iemand herkent op een van de foto’s en de naam staat er niet onder geef dat dan aub door dan kan ik de naam eronder zetten. Zo maken we samen de boel compleet.
Ook als je iets ziet waarvan je denkt dat het niet klopt wil ik het graag weten. Zodat ik het eventueel kan corrigeren.

De komende weken heb ik iets meer tijd om aan de site te werken dus eventuele tekortkomingen of fouten zal ik dan zoveel mogelijk in orde maken.

Je vind de foto’s via het menu rechtsonder.

Bladwijzer de permalink.

Over Beheer

Dit is het account van de beheerder van deze site. De beheerder heeft zelf ook op Aekinga gewoond, en is dus betrokken.

30 reacties op Weer foto’s toegevoegd

 1. Alex Bouland zeggen:

  Had Thijs Dorenbosch rood haar? Forse man. Wij hadden in groep 2, Vikingen, ook een Dorenbosch .

  • Beheer zeggen:

   Moeilijk te zien op de zwart wit foto’s Alex. En het staat ook niet in zijn profiel.
   Het beste kun je dat aan Thijs zelf vragen, denk ik.
   Thijs is ook lid van deze site.
   Je kunt hem een pb sturen.

   In mijn tijd (1969) was Thijs groepsleider van groep 4, Matadoren

  • Lourens Seur zeggen:

   Dus je zat ook bij meneer Tijema. Ik heb ook een paar weken in groep Vikingen gezeten, daarna naar groep 3 gegaan De Mounties.

   • Lourens Seur zeggen:

    Ik zat denk ik vanaf april 1969 in Vikingen

   • Alex Bouland zeggen:

    Ik wilde kok worden maar in de keuken was geen plaats meer. Daarom bij de schilders geplaatst. Meneer Tijema was een strenge maar zeer rechtvaardige man, het ligt dus niet aan hem dat ik nog steeds een hekel heb aan schilderen. Heb later LTS elektrotechniek gedaan, wat VEV cursussen en weer later MTS elektrotechniek en daarna MTS electronica. Heb als elektrotechnicus bij de KLM in de motorenafdeling gewerkt.

  • Thijs Dorenbosch zeggen:

   Hallo Alex, ik ben weleens vaker uitgemaakt voor rooie maar dat was alleen zichtbaar bij een bepaalde lichtval.
   Na mijn eerste periode Aekinga (1967-1969) ben ik in, ik denk 1971, opnieuw gaan werken in Aekinga. Inderdaad eerst in groep 2, samen met juf Annemarie (die al lange tijd als Anne door het leven gaat). Vrij kort daarna werd het gr 6, samen met Jacob de Witt, later aangevuld met Bob Maas, Sies Krol. Ook nog groep 6 met Rene Schulkes, Roel ??. In 1978 was het op en ging ik in de ziektewet.
   Bij fotos Aekinga algemeen zie je een paar fotos van mij (o.a. draag ik juf Wil Bolding op handen.

   • Alex Bouland zeggen:

    s’Morgens wakker worden met keiharde muziek van de Beatles “Hey Jude” of “Revolution” Later kregen wij ene meneer Knol. Meneer Knol had een nogal jong uiterlijk en werd dus “Babyface” genoemd. Meneer knol heeft heel kort op Aekinga gezeten. Hij sloeg een Rotterdammer door het aquarium.

    • Lourens Seur zeggen:

     Heeft hij, omdat hij door dat aquarium is geslagen, er geen litteken van over gehouden op zijn wang?

    • Thijs Dorenbosch zeggen:

     Ik deed dat wekken in groep 4 met Little Richard – Tutti Frutti.

    • Hjalmar Silberman zeggen:

     Heren, heren,

     Dit klinkt allemaal wel heel bekend. Ik moet toegeven dat ik mijn tijd (68-69) niet zo heel goed meer voor me heb. Maar hé, Beatles, Hey Jude, ik was (en ben nog steeds 🙂 ) de grootste Beatlefan van de groep. Mijnheer Knol heette in mijn herinnering Bos?? maar Knol zou goed kunnen. Dat litteken, ja ja….. en om de haverklap zijn arm uit de kom.

     Hij heeft me s’avonds laat nog uit bed gehaald om op de radio naar Benfica – Ajax te luisteren, de legendarische 0-3 (na thuis in de sneeuw met 0-3 verloren te hebben) overwinning.

     En ook ik zat in de schildersgroep van Tijema. Mocht op enig moment (samen met nog iemand, geen idee wie) werken aan het project ”arrenslee” veel penseelwerk.

     En we hadden een tijdje een Kau. Die had iets aan zijn vleugel of poot en is toen liefdevol verzorgd. Aardig tijdje gebleven ook, maar op enig moment toch weer uitgevlogen.

     Ik vermoed dus zomaar, dat ik bij jullie (Alex, Lourens) in de groep heb gezeten, waar overigens, jammer genoeg, weinig foto’s van zijn.

     • Alex Bouland zeggen:

      Dat iemand zijn arm meerdere keren brak weet ik nog wel. Na de eerste breuk: Werd terug naar het kamp gebracht met de auto Piet Zweers nadat het eerste gips eraf was gehaald. Er waren toen hardloopwedstrijden gaande. Hij stapte uit de auto en wilde persé meedoen aan de hardloopwedstrijden. Dit werd hem echter ontraden maar hij stond er op. Rende mee en reeds in de eerste ronde brak hij opnieuw zijn arm na een vla. Pechvogel. Hij kwam Hellevoetsluis als ik het heb maar naam weet ik niet meer.

 2. Nely de Vries Enger zeggen:

  Hallo Thijs. Tijdens jouw eerste periode was ik ook op Aekinga. eerst als stafdame samen met Jellie Kooistra en Tineke????. Later als groepsleidster in groep drie met Tjeerd Koehoorn en later Abele Reitsma, die helaas niet meer leeft. In 1970 ben ik vertrokken naar Noorwegen en woon daar nog steeds. Ik heb ook nog fotos van de tijd in Appelscha en zal die binnenkort opzoeken en doorsturen.

 3. Leen Salij zeggen:

  Mannen wat een mooie verhalen, geweldig, ik ga mailen naar Tjeerd Coehoorn, even kijken of hij mij nog ken en het project ”arrenslee” klink mij bekend in mijn oren en de heer Tijema, wat kon die man goed laf laken, leek wel spuitwerk. weten jullie nog dat boord nog waar je kwasten op moest droog kwasten? onder de ingang van het magazijn?
  ja het is wel een tijd geleden, maar komt al zo lezend weer naar boven, ik vond het een fijne tijd, want thuis wat armoe en ellende, maar nu helemaal naar mijn zin. Groetjes Leen

 4. Tjeerd Coehoorn zeggen:

  hallo eerst maar; ik heb mijn naam al een paar keer ontmoet in de berichten en vindt het héél spannend, steeds weer namen van de “jongens” tegen te komen, die bij mij in de groep geweest zijn.
  Leen Salij, Lourens Seur, Peter van Ewijk, Kees Kloeze, zijn een paar jongens die ik herken van groep 3. Met Thijs Dorenbosch, Sijwert Beeltje (Stânfries noemde Frens hem) Chris Huisstede enz. hebben wo ook veel buiten het groepswerk beleefd. En natuurlijk Nelly de Vries, Wil Bolding, (juf) de Rijke.

  Nadat ik van Aekinga naar de Sociale Akademie in Hengelo ging heb ik een stagejaar im Amsterdam gemaakt, bij de”Moderne Jeugdraad” een koepel van onafhankelijke (nicht religieuze) jeugdorganisaties. Amsterdam beviel me zo goed, dat ik de Akademie wisselde en naar de Soc.Ak.Kathuizerplansoen ging. Ik had al tijdens mijn Aekingatijd veel contacten in het buitenland (Zwitserland en Noorwegen). Toen ik mijn diploma in de zak had, was er bij de Nederlandse regering geen geld, subsidies meer voor het jeugdwerk.

  Er werd mij een baan in Bazel-Zwitserland aangeboden als Jeugdhuisleider, die ik 1973 dankbaar aannam. Zo ben ik dan in Zwitserland terecht gekomen, leere 1974 mijn tegenwoordige vrouw Katharina kennen, trouwden 1975 en kregen twee kinderen Saskia 1980 en Tobias 1981. Bij het jeugdhuis in Bazel ben ik weggegaan wegens verschillen met mijn bestuur over de politieke opvatting in het open jeugdwerk.
  Heb daarna nog in een schoolinternaat gewerkt met de ouders van kinderen met leermoeilijkheden, en later nog bijna 10 jaar op een consultatiebureau voor alcoholisten en andere drugs. En vanaf 1987/88 ben ik voor mezelf begonnen als grafische vormgever met een klein eigen drukkerijtje, later met webdesign- en webhosting, tot aan mijn pensionering. Sind ik gepensioneerd ben schilder ik weer veel in mijn eigen atelier, olieverfschilderijen en aquarellen. Misschien herinnert zich nog iemand aan de muurschilderingen in de woonkamer en slaapzaal van de mounties.
  Sinds een paar jaar schrijf ik aan mijn autobiografie, maar ben nog niet aan de Aekingajaren toegekomen. Dat volgt binnenkort en dat zal ik dan ook hier melden. En foto heb ik ook nog ergens. Een gedeelte van de foto die al op deze site staan heb ik zelfs nog zelf gemaakt en ontwikkelt.
  Oja, als het mag van het beheer (Rini) zal ik mijn emailadress hier ook bekendheden.

  Hartelijke groeten
  Tjeerd Coehoorn vroeger groepsleider van groep 5 Apachen – in de oude barak – en groep 3 Mounties.

  • Leen Salij zeggen:

   Beste Tjeerd, hoop dat ik nu bij voornaam mag noemen? Ja het zit er nog in respect bij gebracht hihihihiiih
   Leuk dat je ook reageert.
   ik ben zins een paar dagen lid geworden van deze website, en dat allemaal na een weekendje Zeewolde en Elslo, waar wij een nachtje logeerde in een B&B De Eikenhorst, waren op bezoek bij een neef van mijn vrouw kant Lia, en aangezien wij vaker in Lemmer komen bij de fam. Thomas vrienden van ons, en steeds Appelscha in mijn gedachten kwam, ja ze zeggen wel als je herenigen op gaat halen gaan de jaren tellen en ik ben pas 65 jaar, maar ik heb hele goede tijd gehad in Aekinga al was het maar voor een jaar, het heeft mij toch gevormd in mijn verdere leven, die helaas door een Reumatische aandoening de Ziekte van Bechterew tegenwoordig een nieuwe naam AxialeSpa, al zeker 30 jaar thuis, de rollen omgedraaid huisman en mijn vrouw de kostwinner, maar ik zal het ook eens opschrijven hoe het mij is gegaan in het leven, een positief verhaal, maar dat later een keer.
   Verder Tjeerd, blijven mij twee dingen helder bij, dat is zelf gemaakte audio kast en een ombouw voor de mooie pick-up (platen speler merk platenspeler Dual) klopt dat? Maar ook dat ik het dashboard van jou auto mocht schuren merk ben ik kwijt ik dacht Volkswagen Kever of een Fiat 600.
   maar later kom ik terug met mijn verhaal, jullie kunnen even Google op mijn naam. nou iedereen een fijn weekend, en bedankt voor de fijne berichten en wie weet ik ben nogal een organisatie type 🙂

   groet Leem

  • Beheer zeggen:

   Op deze site mag ieder gewoon zijn of haar e-mailadres plaatsen.
   De reden dat ik dat niet doe heeft te maken met Spammers. Dit soort websites worden voortdurend uitgelezen door “spamrobots” die e-mailadressen proberen te verzamelen. Je loopt door het plaatsen van het adres een verhoogd risico op het ontvangen van spam of phishing.

   Dat risico wil ik niet lopen. Daarom worden er door mij (beheer) geen e-mailadressen openbaar geplaatst.
   Maar als je je eigen adres wilt plaatsen is dat geen probleem. Je neemt dan zelf het risico op een verhoogde ontvangst van spam.

  • Lourens Seur zeggen:

   Dag Tjeerd (inderdaad was het toen meneer Coehoorn), ik kan me zeker nog de muurschilderingen herinneren in groep 3 De Mounties. Je had er 1 in de groep gemaakt en in de slaapzaal. Als je mijn naam googled zie je een toto waarop je onder je tekening staat in de slaapzaal. Kan me nog goed herinneren dat we gewekt werden met klassieke muziek. Volgende week word ik 65, maar de positieve herinneringen staan in mijn geheugen gegriefd. Twee jaar geleden ben ik nog teruggegaan naar “Aekinga”. Het enige wat nog aan die tijd herinnert is de protestantse kapel en het oude gebouw van de schildersafdeling. Ik ben er zelfs nog in de kapel geweest. Wordt nu als opslagruimte gebruikt. Helaas is 2 jaar geleden Karel Knieze overleden, hij zat ook in de Schildersopleiding en zat in groep 4. We hebben altijd contact gehouden. Vorige week kwam Willem Suikerbuik bij me langs op mijn werk (werk als Ambtenaar van de burgerlijke stand in Amsterdam). Willem heeft ook in groep 3 gezeten. Nog steeds heb ik contact met John Steins, hij zat in groep 5. Het is een mooie tijd geweest. Leuk om wat van Tjeerd te lezen. Groet Lou(ens! Seur.

 5. Lourens Seur zeggen:

  Uiteraard zijn de herinneringen in mijn geheugen gegrifd en niet gegriefd :-). Lou(rens) Seur

Geef een antwoord